Lifes update~

1. kerete punye cerita.

lately gua baru perasan yang minyak hitam keter putih belang2 tu leaking tak hengat punye. Isk seriau pulak rasenye. Teringat cerita si ujang member gua yang kat JB tu pasal VTEC ni spare parts mahal. Mimpi ngeri ni la yang gua dok terpikir sebelum “aku terima nikahnye tanggungjawabnye” dulu ni. Kalu pakai kelisa dulu, paling kuat pon dekat dekat seribu je repairnye. Pastu takyah susah susah nak cari bengkel specialist. Tu specialist dia dok ader depan opis je~. Ni kalo da pakai honda ni, seribu tu paling kurang tuu~..pastu nak cari orang yang reti bikin pon da satu hal jugak.

*hmpph~ camne nak pakai BMW E46 kalo camni?*

Sebab risau punye kes, gua tumpang tanye la kat pakcik gugel, ape masaalah common vtec kalau leaking. Pakcik tu kate, dari forum kalu;

a. VTEC solenoid gasket

b. Cam seal o-ring

c. Distributor o-ring

So smalam, tanpa memikirkan poket gua yang bakal bocor, gua memberanikan diri gi merenyeh kat satu bengkel kat batu 16 Rawang. Member gua, si anak polis yang kuat main keter wira turbo tu cakap sifu seko kat kedai tu biasa main VTEC sebab dia biase manage endurance race car kat Sepang. setakat racing pegi keje balik keje macam gua ni, celah buntut gigi dia je~

di pendekkan cerita, sifu tu recommend gua takyah tukar semua menda yang pakcik gugel tu kata. Kata dia, “lu taruk gam je weii”..

aduh, biar benar sifu gemok seko ni..gua layankan je dulu.

dia bukak head cover yang kaler merah tu
*ehem ehem..merah tau!*
pastu cabut valve rail cover, pastu kasi taruk gasket gum kat area cam seal gasket. wallaa!

wallla pon walla jugak.poket rabak pon poket rabak jugak..adehh~

pastu pasang balik semua, dia soh gua pakai camtu je.
kalau pasni leaking, maybe dari tempat lain..
nanti dia bleh taruk gam tu kat tempat lain pulak..

*dalam hati gua. apsal lu tak salut satu enjin gua je gam tu. kan senang? haish~*

up until arini, minyak itam tu da tak leaking dah..
tapi awal lagi nak dibanggakan pon..
nanti kene tempuk cycle hidup pegi keje balik keje, potong queue, keja lampu ijau,
baru tau kuat ke tak gam tu.
hmpph..nanti ko~!

sesekali arini bile dok termenung..
gua rase ade baiknye kalau gua ader kete yang senang nak di maintain.
Myvi pon jadi la kot.
hmm..tapi takan nak bli myvi lagi sebijik kot?
Alza? gile pakcik pakcik~..
nanti la…tu kemudian pikir. Macam banyak sangat je duit nak beli kete itu ini.
Hish.. nanti la dulu~

2. Future planning punye cerita

Dah lame gak gua berfikr. Rasa macam nak beli rumah. Tapi persoalannya, kat mane rumah gua nak beli? Gua keje kat Rawang, awek kilang printer plak keje kat PJ. Kalau ikut teori otai otai kekeluargaan kat opis gua, deorang suggest gua cari rumah yang dekat dengan opis awek kilang printer dengan alasan, dia boleh sampai rumah awal, boleh masak awal gitu~. Kalau dia nak balik rumah jauh kalu, nanti dia penat. Kalau penat, takde la makan!. Makan la nasik bungkus. Sehari dua bole la tahan. Selalu kalu, mau rabak poket weeehh~.


Tadi petang gua dok usya rumah kat Amansiara Selayang. Tempatnye kat area sebelum Templer Park. Tapi townhouse la. Layout luar macam terrace tapi atas bawah orang lain. Selalu aku tengok townhouse ni paling kuat pon 2 tingkat je. Yang ni 4 tingkat punye. Hebat! Harga dia range dari 180k sampai 250k.

Tapi masaalahnye, aku tak berapa suka townhouse. Kurang privacy. Bagi aku, bail lagi apartment dari townhouse.

Tadi pon ade gak gua usya kat thinkproperty.com.my. Ade rumah kat area Damansara Damai. Park Avenue nama dia. Harga dalam 195k++.  Tak besar mana pon. Dalam 1000 sqft. gitu je. Tapi aku rase kalau setakat dok berdua je, takde masaalah kot. Esok kalo penghuni da ramai setaraf team bola sepak ke, cari la umah lain pulak.

Tapi masaalahnye, reserved parking ade 1 je. Kalau awek kilang printer balik dulu, mane gua nak letak supercar gua? Letak luar? ape barang rumah beli mahal mahal kete kene letak luar macam menumpang?
Haish~

Tapi bab cari cari rumah ni, maybe aku tunggu lepas habis keje ‘bina masjid’ laa~ Kalau proceed skang, ader yang buat majlis pakai ikut rukun wajib je karang~
*huh..setahun lagi tuu.. macam macam bleh jadi..cuak cuak*

3. Keje punye cerita

Gua taktau apsal gua rase gua sangat sangat careless. Padahal, sebelum gua submit ape2 kat bos, gua dah habes check dah. Tapi mesti ade jugak benda yang gua lupe. Kalau sekali sekala, ok jugak..Tapi lately da jadi macam selalu plak. Ni yang gua rasa macam nak hentak hentak kepala kat meja ni.
Hish.

*pasal keje gua tatau nak cite camne. takut telebey cite plak. Sume keje gua adelah classified. Kalau gua bagitau lu orang semua, gua kene bunuh lu orang seko2~ *

Advertisements

One thought on “Lifes update~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s