Kereta oh kereta..~

Selak langsir depan rumah pagi tadi
hmm.. porch sebelah kanan kosong.
Ude dah bawak balik kelisa ke JB.
Nampak excited betul dia nak bawak balik kelisa tu semalam.
macam aku jugak la kot masa mula mula dapat kereta tu dulu.

suka hati kau la ude.
pandai pandai la kau jaga kereta tu.
kalau ape ape hal jadi kat area KL, abang boleh je datang on the spot.
kalau jauh jauh ni, kene pandai pandai hidup la ye.

silent.

Terfikir pulak tetiba,
lepas ni aku nak pakai kereta ape?
Definitely by next year, kakak akan ambik balik DC2 lepas dia habis master.
by that time, aku nak kene consider beli kereta lain la kot.
adeh. mane nak korek duit ni..~

So, pagi ni adela dekat 2 jam dok survey kereta.
Pricing, interest rate,specs, review dari owners..etc.
Following, kereta yang dalam consideration.

Kia Forte 1.6 SX

pengaruh che mie la ni..hish~

Katagori : Kereta Baru

Pricetag : RM81,800

Monthly Commitment: RM914.80 (Based on 3.8% Interest P.A., 9 years tenure & 10% Dp)

Features:
Electronic Stability Control (ESC), Electronic Brake Force Distribution (EBD), Cornering Brake Control (CBC), Brake Assist System (BAS), Anti Lock Braking System (ABS), Traction Control System (TCS), Dual Airbags, Active Head Rest, Keyless Entry System, Electronic Chromic Mirror (E.C.M.), Full Auto Air-con System (F.A.T.S), Button Start & Smart Key System, Dual Airbags

Pros :

  • Price tag yang reasonable untuk features yang agak banyak,menarik.   eg: Start/Stop engine button, Traction control, keyless entry & latest.
  • Styling exterior & interior yang nampak tegap.

Cons :

  • Mahal wehh~
  • Kia ader track record yang buruk untuk engine lifespan. Even tho Kia claimed untuk Forte, deorang guna enjin Gamma yang deorang develop dengan Mitsubishi, still nak kene tunggu review dari owners sendiri lepas beberapa tahun.

Satria Neo CPS


Katagori : Kereta Baru

Pricetag : RM 57,313.00 (M/T – white)

Monthly Commitment: RM640.95 (Based on 3.8% Interest P.A., 9 years tenure & 10% Dp)

Features:
Brake system ABS with EBD, Auto-Cruise control, Multifunction audio switches on steering, Alarm System & Keyless Entry Remote, Dual Airbags with Seatbelt Pre Tensioner

Pros:

  • Enjin CPS yang dapat review baik – Powerful yet economical
  • Styling yang sleek n stylish

Cons:

  • Kete 2 pintu – leceh weh~
  • Agak sempit untuk orang yang abnormal cam aku

Honda Civic ES (7th Generation)


Kategori : Pre-Owned

Pricetag:
~RM75,000++ (2.0 i-Vtec)
~RM66,000++ (1.7 Vtec VTi-s)

Monthly Commitment:
2.0 – RM849++
1.7 – RM747++
(Based on 4.0% Interest P.A., 9 years tenure & 10% Dp)

Features:
ABS, Power Steering, Multi-link suspension, VTEC, etc.

Pros:

  • Performance Vtec yang best~

Cons:

  • Agak mahal walaupon 2nd Hand – Baik consider kereta baru je, features pon banyak lagi rasanye

Proton Perdana V6

ofkos model 2005 and later.


Kategori : Pre-Owned

Pricetag : RM 60,000++

Monthly commitment : RM680++ (Based on 4.0% Interest P.A., 9 years tenure & 10% Dp)

Features :
Cruise control, ABS, Lotus Ride & Handling, All round Multi-link Suspension

Pros:

  • Softer interior, better grade plastics and switchgears, longer lasting parts,less sound from interior parts, smaller panel gaps
  • Driving characteristic is more towards comfort and refinement: smooth and relaxed (at high speed) V6 engine, leather interior, all round multi-link suspension, low drag coefficient 0.26 (still one of the lowest in it’s class by today’s standard) resulting in low wind noise/resistance at high speed, cruise control, better noise insulation

Cons:

  • Automatic gear box overheating (Proton claimed already fixed starting on 05′ model – installed ATF cooler)
  • A bit high fuel consumption

hmm..
tak habis fikir lagi.
lambat lagi kan tahun depan tu.
maybe banyak lagi model model baru nak keluar
tambah lagi nak kene fikir pasal nak kawen lagi..

huhu..
mau end up beli je kancil 2nd hand buat pegi balik keje je.
abis cerita.

Advertisements

2 thoughts on “Kereta oh kereta..~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s