Aku dan barber~

BARBER__S_SHOP_by_khpouros

aku.masuk dan duduk.lama jugak aku tak datang sini. nostalgia sungguh tempat ni.

URTV.hmm..tak berubah dari dulu. Ape la mamak ni minat sangat majalah picisan ni.berloggok longgok.
Cerita sama dari dulu sampai sekarang. kalau tak artis kawen, mesti artis cerai..pusing pusing tu je modal majalah ni..

Dah takde dah radio lama dia yang dok pasang lagu tamil.Digantinya radio mini compo sony dengan sistem megabass. lagu tamil ader bass ke?

tak tak.
dah tak layan lagu tamil dah sekarang
layan hot fm?
musykil sungguh aku..
satu malaysia la kot.

baru nak layan majalah mengarut tu, keluar pulak Uncle Gana yang dah separuh abad umur dia..

“Boy.. mau potong ka? mari mari”
erk..potong??

Aik? bos pon potong rambut juga ka?? Boleh ka?”
“You special customer la..mari saya potong kasi. suda lama saya tak potong rambut you~”

Aku gelak aje. tatau nak jawab ape.terharu kot.hmmpphh~

Uncle Gana ni tokey besar. Aku mmg dari kecik potong rambut dengan dia. Dulu kalau nak potong rambut, kena letak papan atas handrest. Pastu aku duduk atas papan tu. Baru senang Uncle Gana nak potong rambut.
dari sekolah tadika sampai masuk uni. Bila dah masuk Uni, dah pandai gatal gatal pegi saloon..hehehe..ape barang mamak pontong. Baik amoi yang potong..lembut sikit~ Ye tak?

Dulu kedai dia takde aircond. Pintu kayu murahan je. Kalau terlepas kuat, mmg dia jeling tak hengat. Takut roboh kedai dia gamaknye.Ape yang ade dulu yang asas asas je..Sekarang, siling pon pakai siling plaster. aircond, pintu kaca~ pergh..

“Sekarang belajar ka kerija??”
“Sudah kerja la..”

lepastu dia diam. Aku memang dari dulu, tak berapa reti nak sambung cakap dengan mamak ni. so macam biasa, aku diam..

Mamak ni pon boleh tahan jugak. Dia dok ingat aku ni budak budak kecik agaknye..dia pusing pusingkan kepala ku ni macam nak tecabut pun ader gak rasa..Potong pon aku rasa ikut sedap hati dia je..nasib baik tak sempat dia potong bagi straight side-burn aku, aku dah pesan dulu tak payah potong.kalau tak serius nampak cam bapok jalan dobi kat JB tuh~

lama sikit dia tanya lagi..

“kerja mana?”
“kerja kat rawang, Per*odua”
“oo..Itu buat kereta punya ka..”
“iya la..”
“oo..uncle aa..ada mau beli kereta tau”

ahhh..sudah~…
konfem dia tanaya FAQ punye..

“keretaaa~?”
“itu Viva berapa harga?”
“40 ribu lebeh..”
“itu Myvi?”
“40 ribu dekat 50 ribu”

Dia diam kejap.

“uncle kan..kalau mau minta you belikan itu myvi, bole dapat diskaun ka??”

aku agak dahhh….
ingat kompeni tu abah aku punye ke nak bagi diskaun kat semua orang?
kalau macamni tokey balak pon pakai selipar jepon

“uncle..saya tak boleh jual kereta la..saya bikin kereta saja.”
“ya la..you tak boleh beli harga staff ke?”
“itu harga staf satu kali seumur hidup saja..tak dapat la uncle..suda beli kasi saya punya minaci”
“ayoo..itu macam ka..takpa laa”

ish..menyesal aku terlepas cakap kerja kat mana..

lama sikit, rambut pon siap..
“Ok ka? saya tak berapa nampak la..mata sudah rabun..saya potong ok ka?

ppffttttt~
kepala ku jadi eksperimen mata dia rupanya
nasib baik tak gonjeng..
hampes~

Advertisements

7 thoughts on “Aku dan barber~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s