beza dulu dengan sekarang

*Nota: aku pon tatau ape kait mengait gambar neh dengan post aku kalini.Tapi aku suke gamba neh..Hahaha

Asrama Teknik Tuanku Ja’afar
2002

Ader satu petang tu, hari ahad kalo tak silap aku, tengah sebok2 main pentanque (sejenis permainan yang ko kena baling bola besi, celen sapa lagi dekat dengan bola penanda), Tetiba en.PK hem panggil roll call belakang dewan makan.Abistu aku bawak je la bola tu skali.kang hilang payah plak nak menjawab.
tengah dok elok2 dengar en.PK hem ni membebel, ade la member aku, si sepat neh nak cube beramah mesra..

“ko pegang bola ape tu t*y? bowling padang ke hape?”
“bola pentanque la b*do.2 taun dok sini pon tatau.skola kite slalu menang tournament menatang ni ko tau tak?”
“bak sini tengok jap”
“Nah..”
“huu..berat jugak eh?”
“Bule tahan gak la..”

die lambung lambung bola tu..
aku dah seghiau semacam..
nak pastu elok plak die lambung kat aku,

“Nah..amik balik!”
“whoi..ngko..”
Agak kuat gak la aku tergezutnye..
sengal ubi btul..kalo kene t*lo mmg tader zuriat la..

“YANG DUA ORANG TU, MOH SINI”

adeh..dah..saje je kena panggil kedepan.

“saye terkej….”

Pap!
sedas kat pipi kanan..
tak sempat pon abes cakap.

“saye tak sengaja la cikgu..bukan saye main2..die nie hah, terrrlambung bola besi ni..”
“apasal tak cakap awal awal?”
“tak sempat..”
“haha..padan muka..lain kali main main lagi..”

dah pastu kena denda cari jentik jentik keliling sekolah pulak..
aduyaii..

walaupon ade gak yang cakap, agak tak elok la kalo cikgu main lempang lempang..
baik rotan dari lempang.
tapi time tu tader sikit pon rase marah kat cikgu..
gelak gelak lagi ade..
nasib la kan. sape soh cari pasal, walaupon tak sengaja.

Tapi,
cuba time sekarang, zaman kanak kanak millenium neh..
cikgu baru ugut nak denda, dah..
se-angkatan, se-batilion polis datang, tangkap cikgu, siap bergari macam cikgu tu dah rompak bank negara. Cikgu baru marah, tengking tengking sikit, dah dapat surat lawyer saman itu ini.

bagi aku,
parents yang saman cikgu tu agak sengal.
macam la parents tu tak penah pegi sekolah
kalo cikgu dulu dulu tak pukul, tak rotan dia dulu,
ntah ape la die jadi..
ntah ntah tak jadi orang pon

pastu dengar sekarang dah keluar pulak arahan,
cikgu tak boleh jeling ngan perli,
adeh..da jadi ape dah ni..

nenek aku cakap la kan..
“melentur buluh biar dari rebung'”

Last monday,
aku pegi sekolah mak tengok ader budak yang dah kena buang sekolah,
bakar tong sampah..cubaan nak bakar sekolah ke?
mungkin motif dia dendam atau saja saja tader keje..
ape kejadahnye?

Aku tak dapat bayangkan macamana la generasi akan datang kalau generasi sekarang pon dah macam ni.

“Lu pikir la sendiri”

Advertisements

One thought on “beza dulu dengan sekarang

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s