feels like writting..

SATU

dscn1122.jpg

“Cuba Zan tengok ombak tu. Mana datang ombak?. Dari angin kan.. Dari mana datang angin?Mana perginya angin lepastu pulak? kenapa dia sekejap ade sekejap takde?Kenapa dia tak ade je selalu.. Ada masa kita rasa macam angin tu takde, ade masa kita rasa macam angin tu kuat sangat, sampai habis terbang atap rumah orang. Kenapa angin tu macam tu?”Paklong, 2007

Dah dekat nak subuh jugak time tu. Masa tu aku keluar dari chalet sebab sejuk sangat.Air cond punye kejer. Selimut semua adik adik dah pakai. Aku keluar ingatkan luar panas. Tapi luar lagi sejuk rupanye.. Kuat betul angin. dah tak tahan sejuk, aku amik kunci keter, dok dalam keter..sure takde angin punye unless aku yang buang angin..

Tak lama pastu…ermm..ok la lama gak pastu, aku pasan paklong kuar. Aku pon kuar ah dari keter..

“Sejuk ah, paklong..”

“hmm.. Jom pegi tengok laut”

Aku pon ikut aje la.Sampai kat tepi pantai tu, paklong cerita macam macam. Pasal angin, pasal laut, pasal memancing,macam macam la..Aku? ntah..yang pasal angin tu je yang aku sedar..yang lain tu dah separa mamai gak..aku “ye” kan aje..

“Ye ye..hm hm..ye ye”

Bila masuk subuh, kitorang balik chalet solat jemaah..Lepas subuh, aku terus balik bilik, sambung tido..But the next story is, aku dgr paklong menangis tengok mak. Sampai sekarang aku fikir.Kenapa paklong menangis.

Ape angin dah buat kat paklong?

* * * * * * * * * * * * *

DUA

“Bapak, abg takde duit ni”
“haa..abg nak berapa”
“berapa berapa pon takpe”
“berapa berapa tu banyak mana?”
“aaa..ntah.200 bleh”
“ok..nanti bapak bank in kan”
“hehe..mekacih”

Hmm camtu la dulu. Kalau takde duit, satu panggilan tak sampai 2 minit, 200 senang senang masuk dalam akaun. Masa tu, aku kekadang tak fikir pon pasal duit.Man ape, beli je. Takde duit kalu, call bapak..kalo mintak selalu pon, paling tak dia gelak2 je tanye aku buat ape duit bebanyak.

Tu zaman aku.

Bila bapak dah takde, aku pon dah tak bebelanja ganas cam dulu. Nak belanja fikir fikir dulu. Sebab duit dah tak senang dapat cam dulu.

Tapi, aku kesian kat adik adik aku. Tak sempat la nak rasa cam aku rasa tu.
Aku penah becakap ngan uda.

“Apsal ko takut sgt nak mintak duit kat mak?”
“ntah la..rasa cam menyusahkan plak..”
“abistu ko mintak kat abang ko tak rase pape plak”
“heh heh..abang kan banyak duit”
“banyak la ko..”

Bising bising pon aku bagi jugak..Bagi pinjam la tapi..Nak bagi terus, aku pon kannye banyak duit sgt..Blaja lagi dow..Lain la kalo kat duit tu muka aku kan?

Hmm..Takpela..adik adik abang. Kalo abang ader duit, bole la abang tolong. But whatever it is, abang sentiasa ader untuk korang. Ok?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s