Terfikir sekejap..

Aku teringat masa modul metrologi last week..
dalam membincangkan pasal quality control
ada la terselit sikit..

“Cuba you all fikirkan.You all tau Honda Civic kan?. Kalau cost untuk beli sebijik Honda Civic kat malaysia ni dalam RM120K, itu termasuk government tax 300% kan..cuba calculate..300%+100% harga kereta..120k bahagi 4. So, harga sebenar yang syarikat Honda tu jual kereta sebenarnya lebih kurang dalam 30K jer. You all tau macam mana kualiti kereta Honda kan..?Even after 10 years..”

“ok..sekarang cuba tengok our national car production,Proton. Let say a Waja..it would cost you more than 65K rite..Tu takder tax..Ada ex-student saya jadi engineer kat Proton. Dia cakap kat saya..kos yang kilang tanggung untuk hasil sebijik kereta proton tak pernah cecah 20K pon..Tapi market price paling rendah 39K untuk sebijik satria 1.3 kosong..Macamana pulak dia punya kualiti?Baru setahun pakai dah bunyi tikus tikus..eeek oot eek oot sana sini..kalau sepuluh tahun..mungkin bunyi gajah pon ada..”

huhuhu..
semangat betul Mr Ricahrd Foo explain kat kitorang..
dan penutup hujah dier tu..

“…kereta saya proton waja. Nak buat macamana tu jer yang mampu..”

aku sebenarnya memang dah nyampah dah dengar citer pasal proton neh..sampai dah taktau mana satu betul, mana satu kabar angin.

Tapi yang pasal harga tu aku sikit pelik jugak la..
Ye la..kalau kos utk buat sebijik waja cuma 20k jer..
Price tag kat market pulak tak penah kurang 65k..
Cuba bukak tingkap bilik tengok..
berapa ramai yang pakai keter waja..
Tapi yang peliknye tiap tiap tahun dengar proton rugi itu la..untung ciput laa..heran tul…

Lagi satu..
Proton punya after sales service agak teruk la..
spare part yang mahal nak mampus
esp. bagi model yang deorang design sendiri..
kekadang rasa cam deorang sesaja design utk rosak dalam 2-3 tahun..
cuba bayangkan..cable tingkap yang sangkut..
kalau dengar tu..cam leh tuka cable atau adjust sana sini sikit ker..
Tak..
deorang tak buat camtu..
deorang soh tukar satu set power window system terus..
RM400 without service charge..
alasan..takder part yang jual asing asing..
tu pasal kite leh tengok ramai yang bawak proton nie, bukak pintu bila nak bayar tol..

satu lagi..
door handle..
tanya la sesaper yang dah pakai waja 2-3 tahun..
mesti jahanam punya..
Pastu kalau nak ganti yang original part..rm 90..kaler itam..tak cat pon..
barang taiwan? rm 10 jer..lagi kualiti!
campur cat..baru rm 20 total..

hish..taiwan pulak yang buat spare part kereta malaysia..
huhuhu

aku sebenarnya bukannya nak kutuk proton..
aku suka design proton..
esp. yang nak kuar ujung bulan ni..
SRM n TRM
(satria/tiara replacement model)
design yang up to date jugak la..
two thumbs up for proton design engineers..

aku yakin..sumer ni bukan salah design engineer atau sesapa yang terlibat dalam production line..Deorang ni for sure-‘bertindak mengikut arahan’..
Kilang proton antara kilang yang ISO Cerified, Germany TUV Certified…
maksudnya..production takde masasah..
yang problem..
material selection jer..

So…salah siapa?

Advertisements

3 thoughts on “Terfikir sekejap..

  1. owh… camni ek rupe SRM ngn TRM… lawo gk eh… tp cam produk proton lain, x tahan lame arr kot… huhuhu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s