Bila tangan dah bau minyak..

Arini finishing task untuk maintenance module..
paginyer sesi dengar briefing a.k.a sesi tido lentok sorok2..
biler matahari dah tinggi se-galah..
barula masuk practical part nyer..

so..again kitorang di pecah kpd 8 kumpulan..
diberi sebijik mesin larik yang separa jahanam..
sebijik multimeter..
test pen..
ngan playar..
cari la aper yang rosak..
ader gak yang request hammer..
kot kot takleh bukak fuse box..leh hentak jer..
gilo apo?

Mostly yang rosak tu bukan dier punya mechanical part..
dier punya electrical circuit..

electrical circuit ni plak terbahagi kepada 2 bahagian..
main circuit ngan control circuit..

main tu circuit biasa/utama dalam mesin tu..
yang control ni pulak..secara conclusionnyer sama la fungsinya cam switch kepada main circuit..

the reason why manufacturer buat 2 circuit ni
pasal taknak bagi user terdedah kepada voltage yang tinggi..
ye la kan..
maner ader mesin2 industri pakai bateri AA tiga bijik..
sumer pakai karan 415 volt..
kalo kat umah yang 240 volt tu pon dah bole wat kite mati tersenyum..
camner lak 415 volt?

so..kalau ikut perancangan..
dalam setengah jam..
sepatutnya kitorang dah leh detect maner yang rosak..
tapi pasal dah banyak sangat tangan..
panjang citer la jadinyer..

“weih..ko ingat tak camner nak check benda ni tadi..”
“mm..jap..bukak sini..longgarkan skru ni..mmm..pastu dah tak ingat..aku dah tertido kot time tu”

lalu bertanya la seorang makhluk Allah ni..
“encik…cammana nak buat ni..dah penat dah kitorang cari failure dier..tader pon..sumer ok jer”
“Mmm..mana..tepi sumer..meh saya tengok..Ya Allah..apa yang korang dah buat dengan mesin neh..saya tak suruh tanggal komponen dier..saya suruh tanggalkan satu wayar dan check continuity circuit dier je..Ni dah putus habis dah circuit dier..cammaner nak check?”
“oo ye ker?…takde la..pasal tadi masa briefing tadi encik tunjuk komponen tu satu satu..bukan dalam mesin..kitorang ingat kena tanggal semua dulu..pastu baru check”
“memang laa..takkan saya nak bawak seketul mesin larik gedabak tu tunjuk dalam kelas..mati la saya macamtu..ni macam mana nak pasang balik ni?”
“Ntah la ..kitorang pon tak baper ingat..-Weiii..sape yang bukak tadi haa..?”
“Hmm…takper aa..tinggalkan jer kat situ..”
“abestu kitorang nak tulis apa dalam report?”
“mesin ni rosak dier transformer je laa..”
“ohooo…Ok..”
kalau cakap awal awal kan senang..
hahahaha..
tensen lecturer tu ngan kitorang..
nasib laa..
sape soh tak explain tul tul..
consider kitorang cam juruteknik..
payah laa..
hehehe..
dari elok elok mesin tu di’buat-buat’kan rosak
dah jahanam betul betul..

hehehe..
aku memang dah tader cite lain..
nak wat camner..
life hari hari ngadap bengkel..
ini jer laa yang boleh citer pon..
tader la nak jumpe citer double decker bus ker,
air pancut kaler-kaler ker,
tader laa….

Advertisements

2 thoughts on “Bila tangan dah bau minyak..

  1. emmmm… bayangkan korang ni sumer pelajar medic… abes pesakit kene bedah, walopon demam sikit je… muahahahahaha… gerun aku…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s