Al-Fatihah..

Aku taktau nak cakap apa..
Takleh tipu..
sedih tu memang ada la..
aku tau tu ketentuan-Nya..
dah sampai masa dia pergi..
Tuhan sayangkan dia..

Aku betul betul rasa macam mimpi..
aku dapat sms subuh semalam dari Afzan..
Dia dah pergi..

* * * * *

“Fawzan..camner kite punye group discussion ni..ko yang point aku jadi chairperson kan? ko kene tolong aku buat ayat”
“lah?..kan ko ex-sultanah asma dulu..bukan ko terror BI dari aku ker?”
“mana ader!”

aku mula rapat dengan dia masa satu group untuk discussion kelas bahasa inggeris time Tahun Asas dulu..dah lama dah aku sedar dia dalam kelas aku..tapi tak berani nak tegur je..aku ni pendiam & pemalu kan?(agaknye la kot)
lagipon time tu..dier selalu ngan pakwe dier..
nak tegur?
nak kene bunoh?
hehehe..

* * * * * * *
“aku kat balai cerap nih..lawa siot..leh nampak singapore..huhuhu”
“eiii..best nye..aku tak penah pegi sana..”
“ko nak pegi ker? nanti aku bawak nak?”
“jalan kaki ker..taknak laa..jauh laa..”
“aku sewa kereta laa…kite cutting bayar leh?’
“nak nak!”

* * * * * * *

“eii..serious ko nak bawak aku pegi balai cerap ni?”
“laa..serios la…aku dah sewa kereta ni..japgi aku sampai kat blok ko..jgn tak turun pulak”
“ok ok…hehehe..bestnyer”..

* * * * * * *

“eh..fawzan..ko nak bawak aku pegi mana ni..”
“laa…kalo nak tengok view yang paling lawa..atas bangunan ni laa..”
“isk macam rumah hantu jer aku tengok”
“bangunan ni bangunan tinggal laa”
“eiii…lawa nyer…”
“kan aku dah cakap..lawa kan?”

* * * * * * *
Masuk first year UTM..aku satu kelas lagi dgn dia..satu course..mekanikal bahan..
Time neh..aku makin baik dengan dia..
Tu pon pasal dia selalu tanya kat aku pasal statik..

“fawzan..ajar aku statik..aku tak reti la..ko kan terror statik”

“Fawzan..kasut baru eh?..matching la ko pakai kasut neh”

“fawzan..jom pi makan kat CP…aku belanja”

“Fawzan..teman aku pi jumpa En Shahid..”

ntah…aku rasa banyak jugak kenangan aku ngan dia…
Aku leh bayangkan lagi mimik muka dia
masa dia gelak tak ingat pasal si Lai tarik mashi maro kat beg aku sampai aku pon tertarik sekali time tahun asas dulu..
masa dia keluar dari masjid sengih2 nampak aku yang dah lama tunggu dia..
masa dia menaggis pasal kena tegur ngan En Shahid pasal carry mark statik rendah,
masa dia cakap kat aku mak dia offer nak anta aku balik kolej,

last sekali aku jumpa dia masa dia tanya aku pasal soalan statik..kat depan library FKM..
aku rasa la…tak baper ingat..

tekejut jugak dulu masa budak budak perempuan bagitau kat aku..dia pengsan depan bilik..
aku called dia..gastrik katanya..dokter masuk air kat dia…

lepas tu aku terkejut lagi masa budak2 ni cakap..
dia takleh makan..kalo makan jugak..nanti muntah balik..
esoknyer dia masuk hospital JB..
parents dia datang dari kedah..
lepastu bawak dia balik..
dia dinasihatkan mintak cuti satu semester..

* * * * * * *

“bila kau nak balik utm?..”
“kenapa? kau rindu kat aku ker?”
“a’ah..memang aku rindu pon..”
“yela tu ko rindu kat aku”

* * * * * * *
pastu aku main sms jer ngan dia..

“get well soon..nanti aku belanja ko lunch keh?”

lama jugak aku tak dengar berita dia..
ada la dua kali aku try call dia..mak dia yang jawab..
pastu aku dah tak call dah..
segan ngan mak dia..

* * * * * * *
“Fawzan..kenapa takde sape pon yang bagitau kat saya, ayah dia pensyarah kat sini dulu?”
“En.Shahid..dia dah meniggal..saya baru dapat sms pagi tadi”
“Saya tau..dah lama dah kan..dari sem lepas lagi say adah tau..”
“eh?? biar betul..”
“ayah dia memang dah lama meninggal..kamu baru tau pagi tadi?..cammana kamu ni..kawan dengan dia..tapi ayah dia meninggal lama..kamu baru tau pagi ni?..”
“Encik..bukan ayah dia…dia sendiri dah meninggal pagi tadi..”
“haa? Innalilah…”
“Saya pon mula mula cam tak percaya..tapi..tadi Pn Hanim,isteri Dr.Karim called saya..cakap..dia dah meninggal”
“Saya baru uruskan cuti satu semester dia tadi..”

* * * * * * *

Orang cakap..
kalau orang yang dah meninggal..
tak baik sebut sebut..
tak aman roh arwah..

Bukan tu niat aku..
Aku sekadar nak lepaskan perasaan sedih aku sebagai seorang sahabat…
Mungkin tak ramai yang tau aku rapat ngan dia..
Maybe budak2 seksyen aku jer yang tau..

Erti kata sahabat ialah memberikan yang terbaik atas sesuatu yang dilakukan”

Aku doakan rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan para solehah..
Amin..

Khas buat sahabat dari sahabat..
Allahyarhamah Farah Zuria bt Zulkifli..
30 mei 1985-14 febuari 2005

Advertisements

3 thoughts on “Al-Fatihah..

  1. Aku sedih gak sebab dia pun kawan aku..
    tapi itu lah takdir namanya..

    Allah lebih sayangkan dia dari kita..

    Dah lah kita ni dah di akhir zaman..
    Kadang2 akupun berharap aku pergi sebelum melihat kemusnahan alam..

    Aku takut untuk menghadapi kenyataan..

    Pepun hanya doa yang dapat dikirimkan dan semoga roh nya dicucuri rahmat..Amin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s